The Nawanshahr Central Cooperative Bank Ltd.


An ISO 9001:2008 Bank H.O.:-01823-220034,509226,509227 Fax:220566 IFSC Code:-UTIB0SNWS01 .... 1st, 3rd and 5th Saturday of Month Full Working Day... 2nd and 4th of Month's Saturday Off ....ATM Services Available.......




NEFT/RTGS

1.) NEFT/RTGS Conditions and Charges

RTGS/NEFT Charges
Sr.No. Amount Charges
1. Amount Upto Rs 10000 Rs 2.50 + S.Tax.
2. 10001 to 100000 Rs 5 +S.Tax
3. 100001 to to 200000 Rs 15 +S.Tax
4. 200001 to 500000 Rs 25 +S.Tax
5. Above 500001 Rs 50 +S.Tax

Q1. What is RTGS System?

Ans. The acronym 'RTGS' stands for Real Time Gross Settlement, which can be defined as the continuous (real-time) settlement of funds transfers individually on an order by order basis (without netting). 'Real Time' means the processing of instructions at the time they are received rather than at some later time; 'Gross Settlement' means the settlement of funds transfer instructions occurs individually (on an instruction by instruction basis). Considering that the funds settlement takes place in the books of the Reserve Bank of India, the payments are final and irrevocable.

Q2. How RTGS is different from National Electronics Funds Transfer System (NEFT)?

Ans. NEFT is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches. In DNS, the settlement takes place with all transactions received till the particular cut-off time. These transactions are netted (payable and receivables) in NEFT whereas in RTGS the transactions are settled individually. For example, currently, NEFT operates in hourly batches. [There are twelve settlements from 8 am to 7 pm on week days and six settlements from 8 am to 1 pm on Saturdays.] Any transaction initiated after a designated settlement time would have to wait till the next designated settlement time Contrary to this, in the RTGS transactions are processed continuously throughout the RTGS business hours.

Q3. Is there any minimum / maximum amount stipulation for RTGS transactions?

Ans. The RTGS system is primarily meant for large value transactions. The minimum amount to be remitted through RTGS is ` 2 lakh. There is no upper ceiling for RTGS transactions.

Q4. What is the time taken for effecting funds transfer from one account to another under RTGS?

Ans. Under normal circumstances the beneficiary branches are expected to receive the funds in real time as soon as funds are transferred by the remitting bank. The beneficiary bank has to credit the beneficiary's account within 30 minutes of receiving the funds transfer message.

Q5. Would the remitting customer receive an acknowledgement of money credited to the beneficiary's account?

Ans. The remitting bank receives a message from the Reserve Bank that money has been credited to the receiving bank. Based on this the remitting bank can advise the remitting customer through SMS that money has been credited to the receiving bank.

Q6. Would the remitting customer get back the money if it is not credited to the beneficiary's account? When?

Ans. Yes. Funds, received by a RTGS member for the credit to a beneficiary customer's account, will be returned to the originating RTGS member within one hour of the receipt of the payment at the PI of the recipient bank or before the end of the RTGS Business day, whichever is earlier, if it is not possible to credit the funds to the beneficiary customer's account for any reason e.g. account does not exist, account frozen, etc. Once the money is received back by the remitting bank, the original debit entry in the customer's account is reversed.

Q7. Till what time RTGS service window is available?

Ans. The RTGS service window for customer's transactions is available to banks from 9.00 hours to 16.30 hours on week days and from 9.00 hours to 14:00 hours on Saturdays for settlement at the RBI end. However, the timings that the banks follow may vary depending on the customer timings of the bank branches.

Q8. What about Processing Charges / Service Charges for RTGS transactions?

Ans With a view to rationalize the service charges levied by banks for offering funds transfer through RTGS system, a broad framework has been mandated as under:

a) Inward transactions – Free, no charge to be levied.

b) Outward transactions – ` 2 lakh to ` 5 lakh - not exceeding ` 30.00 per transaction;
Above ` 5 lakh – not exceeding ` 55.00 per transaction.

Q9. What is the essential information that the remitting customer would have to furnish to a bank for the remittance to be effected?

Ans. The remitting customer has to furnish the following information to a bank for initiating a RTGS remittance:

  1. Amount to be remitted
  2. Remitting customer's account number which is to be debited
  3. Name of the beneficiary bank and branch
  4. The IFSC Number of the receiving branch
  5. Name of the beneficiary customer
  6. Account number of the beneficiary customer
  7. Sender to receiver information, if any

Q10. How would one know the IFSC number of the receiving branch?

Ans. The beneficiary customer can obtain the IFSC code from his bank branch. The IFSC code is also available on the cheque leaf. The list of IFSCs is also available on the RBI website ( http://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/RTGS/DOCs/RTGEB0112.xls ). This code number and bank branch details can be communicated by the beneficiary to the remitting customer.

Q11. Do all bank branches in India provide RTGS service?

Ans. No. All the bank branches in India are not RTGS enabled. Presently, there are more than 100,000 RTGS enabled bank branches. The list of such branches is available on RBI website at: http://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/RTGS/DOCs/RTGEB0112.xls .

Q12. Is there any way that a remitting customer can track the remittance transaction?

Ans It would depend on the arrangement between the remitting customer and the remitting bank. Some banks with internet banking facility provide this service. Once the funds are credited to the account of the beneficiary bank, the remitting customer gets a confirmation from his bank either by an e-mail or SMS. Customer may also contact RTGS / NEFT Customer Facilitation Centres of the banks, for tracking a transaction.

Q13. Whom do I can contact, in case of non-credit or delay in credit to the beneficiary account?

Ans. Contact your bank / branch. If the issue is not resolved satisfactorily, complaint may be lodged to the Customer Service Department of RBI at -

The Chief General Manager
Reserve Bank of India
Customer Service Department
1st Floor, Amar Building, Fort
Mumbai – 400 001

Q14. How can a remitting customer know whether the bank branch of the beneficiary accepts remittance through RTGS?

Ans. For a funds transfer to go through RTGS, both the sending bank branch and the receiving bank branch would have to be RTGS enabled. The lists are readily available at all RTGS enabled branches. Besides, the information is available at RBI website ( http://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/RTGS/DOCs/RTGEB0112.xls ). Considering that more than 110,000 branches at more than 30,000 cities / towns / taluka places are covered under the RTGS system, getting this information would not be difficult.


Rupay ATM Debit Cards

2.) Rupy ATM Debit Cards

  • (Valid in India)
  • It can be issued to any account
  • It can be used in ATM, POS.
  • Maximum limit of cash withdrawn is Rs.25,000 per day in ATM
  • Maximum amount that can be withdrawn per day is Rs.40,000 in POS
  • Download ATM Rupay Debit Card Form
  • For Debit Card hot listing or Blocking

    Mail: nawatmcell@gmail.com
    Call: 01823-222011
    88720-22011

S.No.

Fees / charges

Amount

Remarks

1

Annual Fees (p.a.)/ renewal fee

Issue charges Free, Rs. 100 / Card + Service Tax Debit         Card Annual Maintenance Charges (Recovered at the beginning of the second year onwards)

Fee applicable to all card holders for yearly card maintenance fees.

2

Additional Card (p.a.)

Rs. 50 / Card + Service Tax

Fee applicable, if card is to be issued to account holders other than primary holder.

3

Card Replacement Fees

Rs. 200 / card + Service Tax

If a customer lost his/ her card and request for another card.

Rupay debit card tariff charges:

       4

Transaction free of charges as per RBI

First 5 transaction (including Financial + Non-Financial)

As per NPCI guidelines for a month at least five (5) free transactions needs to be given to the account holder.

 

a)         Financial (Cash Withdrawal)

Rs.17 / Transaction+ Service Tax

Fee applicable from any 6th  financial transaction onwards performed on other banks’ ATM

 

b)        Non- Financial (Balance Enquiry, Mini Statement, Pin Change)

Rs. 6/ transaction + Service Tax

Fee applicable from any 6th  non-financial transaction onwards performed on other banks’ ATM

5

Daily withdrawal Limit

limits of Rs.25000/- with per transaction limit of Rs.15000/-

 

6

Daily Purchase Limit at POS/e-Commerce*

40,000/-

 

7

Duplicate PIN/ Regeneration of PIN

Rs. 30/ Pin + Taxes

Fee applicable, If a customer lost / forgets his/ her card and request for another PIN


SMS Services for Clients

3.) SMS Service for Clients

  • SMS alert service is avialable for clients. Client can keep a watch on your account with our round the clock SMS Banking service. Every debit or credit in your account is intimated to you by an SMS as soon as it happens. Be in a smart position to detect any unauthorised access to your account.
  • Clients are charged Rs 15 (including taxes) per quarter.
  • Contact Your nearest branch for more information and avail the service.
  • Download SMS Form

ECS for Clients

4.) ECS for Clients


DBTL for Clients

5.) DBTL for Clients

IMPLEMENTATION OF DBT / DBTL

 

Bank has been implementing Direct Benefit Transfer Scheme (DBT) in district and Direct Benefit Transfer Scheme for LPG beneficiaries (DBTL) in District through its Branches.

 In this regard, various components are as under:

 (i) Opening of Accounts:

Bank will open accounts of DBT beneficiaries, as and when the list of beneficiaries is received from the concerned authorities, after completing the formalities.

 Bank will also open accounts of DBTL beneficiaries, as and when approached by the LPG consumers, after completing the formalities.

 Aadhar letter / Aadhaar Card (apart from other documents) is treated as a Proof of Identity (PoI) and Proof of Address (PoA).However, in case of PoA, Bank has to ensure the current address of the beneficiary.

 (ii) Aadhaar Seeding:

 Aadhaar numbers are seeded by Bank for all the customers having Aadhaar number, as and when they approach the Bank through following mode:

 (a) Directly approaching the branches by the customers


HomeDownloadsDepositsLoans About UsKYCSiteMapDisclaimer